Wat is een gevoelige huid?

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huidtype dat door verschillende redenen snel geïrriteerd en ontstoken raakt. Het kan rood worden bij het gebruik van cosmetica, kan gemakkelijk ontstoken raken door omgevingsinvloeden of is vatbaar voor infecties.

Normaal gesproken kom je er pas achter dat je huid gevoelig is als je huid in aanraking komt met chemicaliën, zeep of cosmetica. Je kunt ook zeggen dat je huid gevoelig is als je snel last krijgt van acne en andere huidaandoeningen. Bijvoorbeeld wanneer je de huid enige tijd verwaarloost. Een gevoelige huid bloost en bloost ook gemakkelijk.

De meest voorkomende symptomen van een gevoelige huid zijn jeuk, roodheid, huiduitslag, blaarvorming, acne of een droge, leerachtige huid.

Oorzaken van een gevoelige huid

Een gevoelige huid kan een signaal zijn voor problemen in het lichaam. Als je bijvoorbeeld een zeer droge huid hebt, kan de oorzaak bij je schildklier liggen. Huidirritatie is in zeldzame gevallen een indicatie van iets ernstigers. Huid- en bloedziekten kunnen zich soms presenteren als een gevoelige huid.

Alles wat de buitenste beschermlaag van de huid kan beschadigen, kan irritatie veroorzaken bij een gevoelige huid. Enkele andere veelvoorkomende oorzaken van het uitlokken van reacties bij gevoelige huidtypes zijn:

 • Blootstelling aan hitte en warm water;
 • Zepen en cosmetica;
 • Handdesinfecterende middelen;
 • Oplosmiddelen en wasmiddelen;
 • Zonlicht;
 • Parfums en Conserveringsmiddelen;
 • Planten zoals sumak, eik en gifsumak;
 • Metalen;
 • Sommige voedselinname, zoals eieren, zuivel of soja.

Skincare routine gevoelige huid

Een gevoelige huid moet met zorg worden behandeld. Over het algemeen werken preventieve maatregelen het beste om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt.

Denk hierbij aan de volgende maatregelen:

 • Vermijd het gebruik van heet water op de huid tijdens het nemen van een bad.
 • Gebruik producten met natuurlijke ingrediënten die niet veel bewaarmiddelen bevatten.
 • Gebruik milde zeep en reinigingsmiddelen.
 • Als je huid gevoelig is, oefen dan niet te veel kracht uit tijdens het gebruik van scrubs.
 • Vermijd het gebruik van krachtige chemische peelings op de huid om verbranding te voorkomen.
 • Een gevoelige huid is vaak droog, dus houd deze gehydrateerd met een goede vochtinbrengende crème.
 • Draag gedurende alle seizoenen zonnebrandcrème.

Behandeling gevoelige huid

Volg onderstaande tips bij de behandeling van irritatie en jeuk;

 • Moisturizers of verzachtende middelen helpen de huid gehydrateerd te houden en tegelijkertijd irritatie en kloven te verminderen.
 • Crèmes en zalven die steroïden bevatten minimaliseren zwelling, roodheid en pijn
 • Antihistaminica verlicht de jeuk, vooral 's nachts.
 • Topische
  Calcineurine-remmers verminderen ontstekingen.
 • Antibiotica helpen bij de behandeling van gesuperponeerde bacteriële huidinfecties die zich kunnen ontwikkelen in een huid met korstjes of blaren.

Een goede huidverzorgingsroutine volgen en deze schoon houden met milde ingrediënten is de beste remedie om je gevoelige huid te beschermen en te voeden.

Hoe weet je of je een gevoelige huid hebt?

Een droge huid, in medische termen xeroderma genoemd, heeft een ruwe textuur omdat deze niet genoeg vocht bevat om haar stevig en glad te houden. Het is fragmentarisch en schilferig en bloedt en scheurt gemakkelijk. De meeste huidaandoeningen die de huid droog maken, hebben iets te maken met het verstoren van de beschermende functie van de huid door haar van haar vocht te ontdoen. Een droge huid is ook vatbaarder voor barsten, waardoor deze wordt blootgesteld aan de irriterende stoffen van de omgeving.

Je hebt meer kans op een droge huid als je veel buiten werkt, allergieën hebt of ouder bent dan 65 jaar. Een droge huid kan ook duiden op andere lichamelijke issues, zoals een verminderde werking van je schildklier.

Om een droge, gevoelige huid op de juiste manier te behandelen en te verzorgen, is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van veelvoorkomende irritaties:

Contactexzeem

Een jeukende huiduitslag die meestal gepaard gaat met roodheid en blaren, wordt vaak veroorzaakt door direct contact met een stof waar een allergische reactie op volgt. Hoewel de uitslag niet besmettelijk is, kan het buitengewoon onaangenaam zijn.

Veel items, waaronder cosmetica, geuren, sieraden en planten, kunnen deze reactie veroorzaken. De uitslag verschijnt meestal binnen een paar dagen na blootstelling. Om contactdermatitis zul je de oorzaak van de reactie moeten achterhalen en zal de reactie binnen 2 tot 4 weken verdwijnen. Probeer in de tussentijd de huid regelmatig te koelen met vochtige doeken en gehydrateerd te houden met een verzorgende creme.

Exzeem

Eczeem is een type huidaandoening die wordt gekenmerkt door een droge, jeukende en geïrriteerde huid. Het komt het meest voor bij jonge kinderen, maar kan op elke leeftijd voorkomen.

Het kan ook van tijd tot tijd oplaaien. Ernstige vormen kunnen huidscheuren veroorzaken, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. Het verergert met irriterende stoffen, allergenen en stress.

Seborroïsch eczeem

Dit is een veelvoorkomende huidaandoening die voornamelijk de hoofdhuid aantast. Het resulteert in schilferende plekken, geïrriteerde huid en aanhoudende roos. Het treft vooral de wangen, zijkanten van de neus, wenkbrauwen, oren, oogleden en borst (de vettere lichaamsdelen).

Wat te doen bij een droge, gevoelige huid?

Goede verzorging is essentieel om infecties buiten het lichaam te houden en de huid gezond te houden. Een droge, gevoelige huid gaat vaak gepaard met een aangetaste huidbarrière, waardoor vocht kan verdampen en irriterende stoffen kunnen binnendringen. Als je een droge huid hebt, is het noodzakelijk om uw huid gehydrateerd en beschermd te houden met een huidvriendelijke, vochtinbrengende crème.

Zoek je een hydraterende en verzorgende gezichtscrème voor je droge huid? Probeer dan eens onze hydraterende Kurkuma Dagcrème. Het draagt ​​bij aan het herstellend vermogen van de huid en vermindert rimpels en lijntjes.

Onthoud ook dat droge, gevoelige huid niet te vaak moet worden gereinigd. Zoek bij het kiezen van een gezichtsreiniger voor de droge, gevoelige huid naar een zacht product dat je huid goed reinigt zonder het van zijn natuurlijke oliën te ontdoen, of overweeg om micellair water te gebruiken. Vergeet ook niet om de huid te hydrateren nadat deze grondig is gereinigd.

Acne gevoelige huid

Een acne-gevoelige huid is vatbaar voor ontstekingen en onaangename reacties. De huid reageert sterk op chemicaliën, kleuren en geuren die in goederen worden aangetroffen wanneer deze in contact komen met de huid. Dit leidt tot puistjes over het hele gezicht, of op de T-zone. Acne kan schadelijk zijn voor iemands zelfvertrouwen. Houd er rekening mee dat acne het gevolg kan zijn van hormonen, omgevingsinvloeden, levensstijl of erfelijkheid. 

Een gevoelige huid die gevoelig is voor acne is doorgaans moeilijk te onderhouden. Mensen met een acne-gevoelige huid geven waarschijnlijk de voorkeur aan niet-comedogene, olievrije huidverzorgingsproducten en geurvrije formuleringen om huidirritatie te minimaliseren.

Hoe verzorg je een acne huid?

Een uitstekende gezichtsreiniger voor de gevoelige, acnegevoelige huid is een zachte reiniger die overtollige olie, vuil en make-up verwijdert zonder te prikken, te schroeien of uw huid na het reinigen strak en onaangenaam achter te laten.
Het gebruik van een goede reiniger is gunstig om de huid gehydrateerd te houden en schoon te houden van olie en vuil.

Reinigingsmiddelen en vochtinbrengende crèmes met aanvullende verbindingen zoals ceramiden helpen de barrière te helpen herstellen. Hyaluronzuur verbetert de hydratatie en retinol herstelt de hydratatie en vermindert fijne lijntjes en rimpels. Om de huid te kalmeren kan niacinamide een verschil maken. Heb je last van een acne-gevoelige huid? Probeer eens onze Retinol Nachtcrème om de huid te herstellen en te ondersteunen terwijl je slaapt.

Conclusie

Een gevoelige huid is snel geïrriteerd en heeft verzorging en een zachte huidverzorgingsroutine nodig om in vorm te blijven. Jeuk, roodheid en huiduitslag geassocieerd met gevoelige huidtypes worden meestal veroorzaakt door irriterende stoffen zoals make-up, zeep en slechte hygiëne.

Er zijn verschillende soorten droge huidtypes, waaronder eczeem en dermatitis, die met zorg en het gebruik van hydraterende moisturizers en nachtcrèmes onder controle kunnen worden gehouden. Houd er echter rekening mee dat ook hormonen, stress en levensstijl invloed hebben op de conditie van de huid.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.