Welk eten is goed voor je huid?

Welk eten is goed voor je huid?

De voeding die we eten kan een grote invloed hebben op onze huid. Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om de huid gezond te houden. Benieuwd naar de invloed van voeding op de huid? Lees dan gauw verder.

De invloed van voeding op de huid

Voeding kan de huid op verschillende manieren beïnvloeden. Sommige voedingsmiddelen kunnen de huid gezonder maken, terwijl andere voeding de huid kan schaden. Bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine C en zink zijn goed voor je huid. Deze voedingsstoffen helpen bij het regenereren van de huid en bij het voorkomen van bijvoorbeeld acne of een doffe teint.

Waar bepaalde voedingsmiddelen heel goed zijn voor de huid, kunnen andere voedingsmiddelen de huid juist schaden. Geraffineerde koolhydraten zoals wit brood en suiker kunnen de huid uitdrogen en leiden tot huidproblemen zoals acne. Ook alcohol kan de huid uitdrogen, hierdoor kan een doffe en ongezonde teint ontstaan.

Een mooie huid door voeding

We weten allemaal welke voedingsmiddelen goed voor ons zijn en welke voeding minder goed voor ons is. Je huid is hierop geen uitzondering. Toch zijn er een aantal specifieke voedingsmiddelen die een zichtbaar verschil kunnen maken:

Groene bladgroenten
Groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli zijn rijk aan vitamine A en C. Deze voedingsstoffen helpen bij het regenereren van de huid en bij het voorkomen van huidproblemen.

Citrusvruchten
Citrusvruchten bevatten heel veel vitamine C, wat helpt bij het behoud van een gezonde huid. Vooral sinaasappels en kiwi's zijn echte vitamine C bommetjes.

Amandelen
Amandelen bevatten veel vitamine E, wat goed is voor de huid omdat het een antioxidant is. Antioxidanten helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Amandelen bevatten ook veel vezels, eiwitten, vitamine B2 en B3, en mineralen zoals zink en selenium. Ook houden amandelen de huid zacht en gehydrateerd. 

Omega-3-vetzuren
Walnoten staan bekend om hun omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren helpen de huid te hydrateren en kunnen de huid soepel en gezond houden. Ook verminderen ze ontstekingen, wat bijdraagt aan een gladdere, stralende huid. Bovendien bevatten ook walnoten veel antioxidanten. Niet alleen walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren. Ook vette vis, lijnzaad en chiazaad zijn een verrijking voor je huid.

Water
Het is belangrijk om voldoende water te drinken om de huid te hydrateren. Het drinken van voldoende water kan helpen om de huid te laten stralen,  huidproblemen te voorkomen en gifstoffen af te voeren. 

Proteïne
Proteïne is belangrijk voor de groei en het herstel van de huid. Eet daarom voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip en eieren of plantaardige eiwitten zoals tofu en linzen.

Welke voeding is slecht voor je huid?

Last van een doffe, onzuivere huid of van acne? Dan kun je onderstaande voedingsmiddelen beter even laten staan.

Suiker
Suiker en geraffineerde koolhydraten kunnen de huid uitdrogen en leiden tot huidproblemen zoals acne. Beperk je suikerinname en kies voor liever voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing en stevia.

Alcohol en koffie
Alcohol en koffie drogen de huid uit, wat kan leiden tot een doffe en ongezonde teint. Natuurlijk hoef je dit niet helemaal uit je dieet te schrappen. Drink eens wat minder en beoordeel zelf de invloed die het heeft op je huid.

Gefrituurde voeding
Bitterballen; patat; kroepoek, heerlijke borrelhapjes maar rijk aan transvetten die ontstekingen kunnen veroorzaken. Ontstekingen leiden op hun beurt tot een droge, ruwe en geïrriteerde huid.

Bovendien kunnen transvetten de bloedstroom naar de huid verminderen, wat kan leiden tot een doffe teint. Beperk daarom het eten van gefrituurde voedingsmiddelen en kies voor gezonde vetten, zoals lijfolie en avocado.

Natuurlijke huidverzorging

Naast gezonde voeding is huidverzorging van belang om je huid in goede conditie te houden. In onze producten maken wij graag gebruik van voedingsstoffen waarvan de werking is aangetoond. Zo bevordert Vitamine C  de collageen-productie en houdt je huid stevig en glad. Collageen is een lichaamseigen stof maar de productie hiervan wordt minder wanneer je ouder wordt. Om je huid soepel te houden en huidveroudering tegen te gaan kun je het collageen-gehalte aanvullen met natuurlijke collageenpoeder.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.