Is magnesium goed voor je huid?

Is magnesium goed voor je huid?

Magnesium is een vitaal mineraal dat een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Magnesium is betrokken bij verschillende kritieke functies, waaronder het reguleren van de zenuw- en spierfuncties, het in stand houden van ons hartritme, het ondersteunen van het immuunsysteem en het behoud van gezonde botten. De voordelen van magnesium gaan echter verder dan onze interne gezondheid en kunnen ook van invloed zijn op ons algehele uiterlijk en de gezondheid van onze huid.

Voorkom huidproblemen door magnesiumtekort

Magnesium en acne

Magnesium is betrokken bij verschillende processen die een gezonde huid bevorderen. Ten eerste helpt het de talgproductie te reguleren. Talg is een olieachtige substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren die de huid gehydrateerd houden. Overmatige talgproductie kan echter leiden tot acne en andere huidaandoeningen. Magnesium helpt de talgproductie in evenwicht te brengen en voorkomt de overproductie van talg die tot acne leidt.

Magnesium werkt ontstekingsremmend

Magnesium bevat ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen en roodheid helpen verminderen die gepaard gaan met huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne. Magnesium blokkeert bijvoorbeeld de productie van cytokines, een type ontstekingsmolecuul dat bijdraagt aan huidontsteking.

Magnesium beschermt de huid

Ook verbetert magnesium de barrièrefunctie van je huid. De huidbarrière is de buitenste laag van de huid die beschermt tegen omgevingsfactoren zoals vervuiling, UV-straling en andere irriterende stoffen. Magnesium zorgt dat de huidbarrière gezond en veerkrachtig blijft.

Collageen synthese

Tot slot speelt magnesium een cruciale rol bij collageen-synthese. Collageen is een eiwit dat zorgt voor structuur en elasticiteit van de huid. Naarmate we ouder worden neemt de collageen-productie af. Dit leidt tot een slappe huid en rimpels. Magnesium stimuleert de collageen-productie, waardoor de huid er stevig en jeugdig uit blijft zien.

Voordelen van magnesium voor je huid, wat zegt de wetenschap?

Verschillende onderzoeken hebben de rol van magnesium bij de gezondheid van de huid onderzocht en bewijs geleverd voor de potentiële voordelen ervan.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology, ontdekte dat magnesiumtekort kan leiden tot een verminderde huidbarrière-functie. Dit resulteert in meer waterverlies en gevoeligheid voor irriterende stoffen. Uit de studie bleek ook dat magnesiumsuppletie de hydratatie van de huid en de barrièrefunctie kan verbeteren.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift BioMed Research International, ontdekte dat magnesium ontstekingen in de huid kan helpen verminderen. Uit deze studie bleek dat magnesium de productie van cytokines blokkeert, waardoor ontstekingen in de huid worden verminderd en de gezondheid van de huid wordt verbeterd.

Bovendien bleek uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients dat magnesiumsuppletie de elasticiteit en stevigheid van de huid kan verbeteren. De studie onderzocht de effecten van magnesiumsuppletie op de gezondheid van de huid bij postmenopauzale vrouwen en ontdekte dat magnesiumsuppletie de elasticiteit en stevigheid van de huid verbeterde.

Hoe kun je magnesium innemen?

Magnesium op de huid aanbrengen

Een manier om magnesium in je skincare routine op te nemen, is door het letterlijk op je huid aan te brengen. Topische magnesiumproducten komen in de vorm van crèmes of oliën en breng je rechtstreeks aan op de huid. Deze producten worden door de huid opgenomen, waardoor de huid profiteert van de voordelen van magnesium. Magnesium is te vinden in een reeks huidverzorgingsproducten, waaronder gezichtsreinigers, serums en vochtinbrengende crèmes. Zoek naar producten die specifiek magnesium vermelden op het etiket of in de ingrediëntenlijst.

Magnesiumrijk dieet

Een andere manier om magnesium in je huidverzorgingsroutine op te nemen, is door magnesiumrijk voedsel te eten. Voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte zijn bladgroenten, noten, zaden, volle granen en peulvruchten. Het opnemen van deze voedingsmiddelen in je voedingspatroon kan de algehele gezondheid van de huid helpen ondersteunen.

Magnesiumsupplementen

Ten slotte helpt het nemen van een magnesiumsupplement de gezondheid van de huid te ondersteunen. Magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder magnesiumcitraat, magnesiumoxide en magnesiumglycinaat. 

Conclusie

Magnesium speelt een essentiële rol bij het behoud van een gezonde huid. De ontstekingsremmende, versterkende en anti-oxiderende eigenschappen dragen bij aan een jeugdige uitstraling en beschermen de huid. Je kunt eenvoudig je magnesiuminname verhogen door supplementen te slikken, regelmatig een magnesiumbad te nemen en een magnesiumrijk dieet te volgen. Het opnemen van dit essentiële mineraal ondersteunt je algehele gezondheid en het welzijn van je huid.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.