Retinol is zonder twijfel een ingrediënt dat een revolutie teweeg heeft gebracht in de hele huidverzorgingsindustrie. Het werd voor het eerst in de dermatologie geïntroduceerd in de eerste helft van de twintigste eeuw, toen werd ontdekt welke voordelen het heeft voor de huid. Ook is bekend dat de toepassing ervan niet alleen gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft, maar ook risico's met zich meebrengt. Wat doet retinol voor- en met je huid?
Retinol is ook wel bekend als Vitamine A en onderdeel van een grotere reinoiden-familie. Retinol heeft de bijzondere eigenschap dat het een aantal processen in je huid op gang kan brengen zonder deze te beschadigen. Vanwege de verbluffende resultaten is retinol inmiddels een geliefde toevoeging in huidverzorgingsproducten en in make-up.
Waar is retinol goed voor?
Wanneer je retinol aanbrengt op de huid hecht het zich aan de huidcellen, wat een aantal positieve effecten teweeg brengt:
- het zet de huid celproliferatie en -differentiatieprocessen in de epidermale basislaag van de huid in gang. Hierdoor glijden de opgehoopte huidresten van het huidoppervlak af en krijg je hier een nieuwe, gezondere huid voor terug; om deze reden helpt het ook enorm bij acne.
- het beïnvloedt de structuur van de huid, waardoor deze steviger en zichtbaar gladder wordt.
- het stimuleert de aanmaak van collageen, waardoor rimpels en andere tekenen van huidveroudering minder zichtbaar worden.
Retinol, wat is dat?
Retinol is een organische verbinding die bestaat uit 20 koolstofmoleculen, een Cyclohexeen ring, een zijketen en een alcohol -OH groep aan het eind. Wanneer je geen kaas gegeten hebt van scheikunde zegt je dit waarschijnlijk niet zoveel, maar door deze verscheidenheid van interne structuren is het in staat diverse derivaten te vormen die samen een grotere retinoïden-familie vormen.
Hoe vaak retinol gebruiken?
Om de voordelen van retinol optimaal te ervaren, moet je het minimaal 4 tot 5 weken ononderbroken gebruiken. Deze periode komt namelijk overeen met de periode van huidcelvernieuwing, oftewel de tijd die een huidcel nodig heeft om te worden aangemaakt en van de basislaag van de opperhuid naar de top te gaan. Pas dan wordt langzaam je nieuwe, verjongde huid zichtbaar.
Wat tijdens dit proces ook zichtbaar kan worden, zijn de bijwerkingen van retinol. Het is belangrijk dat je dit proces herkent zodat je weet wat de oorzaak is en hiernaar kunt handelen.
Hoe gebruik je retinol?
Start je voor het eerst met het gebruik van retinol? Dan is de kans aanwezig dat je kennis gaat maken met retinisatie, oftewel de aanpassingsperiode van de huid aan de regelmatige toepassing van retinol.
Zelfs op het dikste, meest veerkrachtige huidtype, kan retinol plaatselijke irritatie en een verhoogde gevoeligheid van de huid veroorzaken. Dit uit zich in mild erytheem (rood worden van de huid), prikken, droogheid, schilfering en vervellen van de huid. Let op, dit is volkomen normaal en trekt meestal binnen ongeveer twee weken weer weg. Deze irritatie is een gevolg van de werking van retinol, omdat het de huidvernieuwing actief stimuleert. Eigenlijk dus precies wat je mag verwachten van het ingredient.
Vanwege de versnelde huidcelvernieuwing wordt je huid ook gevoeliger voor zonlicht. Breng daarom producten met retinol alleen aan in de avond op een gereinigde huid. Om eventuele irritatie te neutraliseren behandel je het gezicht tweemaal daags met een vochtinbrengende crème zonder parfum. Tip; kurkuma werkt ontstekingsremmend.
Retinol opbouwen
Merk je dat je huid gevoelig is voor retinisatie? Geef je huid dan de kans om op een prettige manier te wennen aan retinol, door geleidelijk de hoeveelheid en de frequentie op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met een dun laagje tweemaal per week. Vervolgens verhoog je de frequentie tot drie keer per week, enzovoort
SPF
Omdat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht, is het belangrijk om je huid overdag goed te beschermen tegen UV-straling, ook al gebruik je de retinol alleen in de avond. Retinol zorgt ervoor dat de oppervlakkige laag van huidcellen tijdelijk afschilfert, waardoor het de huid vatbaarder maakt voor straling van de zon. Je verbrandt sneller of loopt andere zongerelateerde schade op. Vergeet dus niet om iedere dag SPF op je huid te smeren.
Retinol en zwangerschap
Het gebruik van retinol tijdens de zwangerschap kan risico's meebrengen. Gebruik daarom tijdens je zwangerschap en in de eerste maanden nadat je bent bevallen dus geen producten met retinol.
Allergische reactie
Soms houden de symptomen van retinisatie langer aan dan twee weken of wordt de irritatie heftiger. Dan kan er sprake zijn van een allergische reactie of een te hoog concentraat retinol voor jouw type huid. Bij langdurig gebruik adviseren we om de concentratie retinol van 0,05% niet te overschrijden als je gevoelig bent voor huidirritatie.
Creme met retinol
Je kunt retinol op veel verschillende manieren toedienen. Wij willen de effecten van retinol maximaal benutten maar de complicaties hierbij zo klein mogelijk houden. Daarom kiezen we ervoor om dit ingrediënt toe te voegen aan de nachtcreme.
Wist je dat....
Wist je dat de hoeveelheid van een ingrediënt niets zegt over hoe goed een product is?
Minder concentratie van een ingrediënt kan soms beter werken, door de algehele samenstelling. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over de concentratie van ingrediënten.