Hoeveel procent van een werkzame stof hoort er in skincare? - Vicius Europe

Hoeveel procent van een werkzame stof hoort er in skincare?

PERCENTAGES WERKZAME STOFFEN IN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN

Hoeveel procent Vitamine C moet er in een serum zitten? Hoeveel retinol heb je nodig om resultaat te zien? Er zijn al vele studies gedaan naar actieve ingredienten in huidverzorging en de percentages die producten moeten bevatten om resultaat te zien. Diezelfde studies geven ook aan dat het niet alleen de concentratie is, maar de hele formule die het verschil maakt. Dit maakt het lastig om producten te vinden die geschikt zijn voor jouw huid en aansluiten bij jouw behoeften. Om je een beetje op weg te helpen en een goede keuze te maken, licht ik de meestgebruikte ingrediënten toe. 

Vitamine C

Vitamine C is de kampioen wanneer het op huidverzorging aankomt. Het is een antioxidant, bestrijdt pigmentatie, acne, tekenen van veroudering en stimuleert de aanmaak van collageen. Geen wonder dat vitamine C in zoveel verschillende samenstellingen wordt toegevoegd aan huidverzorgingsproducten.


De enige biologisch actieve, pure vitamine C is L-ascorbinezuur. Deze vorm is echter niet stabiel genoeg om aan alle producten toe te voegen, omdat deze chemische samenstelling extreem hydrofiel en geladen is. Hierdoor kan het ingrediënt niet goed in de huid doordringen. Succesvol en werkzaam vitamine C moet een pH-waarde hebben van slechts 3,5. Daarnaast moet het vitamine worden ondersteund door stabiliserende ingrediënten zodat deze niet te snel inactiveert.


Dit doe je bijvoorbeeld door vitamine C toe te voegen in de vorm ascorbyl-6-palmitaat. Hiermee wordt het een lipofiele samenstelling, wat betekent dat er niet een lage pH vereist is voor het ingrediënt om te werken. Wanneer we kijken naar het ideale concentratieniveau van Vitamine c, zullen percentages die lager zijn dan 8% niet werken. Concentraties van 20% of hoger dragen niet meer bij aan de effectiviteit van het in ingrediënt maar zullen de huid alleen irriteren.

NIACINAMIDE

Niacinamide is een actieve vorm van vitamine B3 en kan zomaar het antwoord zijn op de vraag wat jouw huid nodig heeft. Niacinamide ondersteunt het algehele welzijn van de huid, voorkomt verkleuring en is een zeer effectief ingredient voor het verzachten van ontstekingen.


Om het potentieel van niacinamide volledig te benutten wordt deze stof gecombineerd met andere actieve ingredienten. Niacinamide verbetert en ondersteunt de gezondheidsbevorderende eigenschappen van andere stoffen en vice versa. Daarnaast voorkomt het mogelijke irritatie van andere stoffen op de huid.


Een slimme formule kan echt het verschil maken. Voor maximaal resultaat bevat het product minimaal 2% en maximaal 10% niacinamide.

GLYCOLZUUR

Glycolzuur is niet zonder reden een van de meest populaire exfolianten in de dermatologie. Het heeft een heel klein molecuul, waardoor deze stof gemakkelijk kan worden opgenomen door de huid. Voor effectief thuisgebruik wordt een percentage geadviseerd van minimaal 8% en maximaal 30%.


Wanneer je nog niet eerder glycolzuur of een ander exfoliant hebt gebruikt, is het verstandig om te beginnen met een niveau van 8% of zelfs nog minder en dit op te bouwen. Op deze manier kan je huid wennen aan de exfolierende werking van het ingredient. 


Concentraties van meer dan 30% kunnen veel irritatie aan de huid veroorzaken en mogen alleen onder toezicht van een professional worden gebruikt.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.