Pigmentvlekken - Vicius Europe

Pigmentvlekken

HUIDVERKLEURING

Hyperpigmentatie, ook wel bekend als ouderdomsvlekken of levervlekken, is een veelvoorkomende aandoening en kan verschillende oorzaken hebben. Pigmentvlekken kunnen op het hele lichaam voorkomen maar je ziet het vaak in het gezicht of op de armen. Onze dermatoloog vertelt wat precies het verschil is tussen de verschillende soorten huidverkleuring, wat de oorzaak kan zijn en wat je ertegen kunt doen.

OUDERDOMSVLEKKEN

Zonnevlekken, ook bekend als levervlekken, komen vaker voor dan je denkt. Zonnevlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden vaker opgemerkt op het gezicht en op de armen als gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling van de zon. Zonnevlekken komen vaak voor bij blanke mensen en ontstaan vaak vanaf ongeveer 40 jaar, daarom wordt het ook vaak ouderdomsvlekken genoemd. Zonnevlekken manifesteren zich als kleine donkere vlekjes welke niet groter worden. Als een zonnevlekje wel groter wordt kun je het beste een dermatoloog raadplegen.

MELASMA

Melasma verwijst naar de donkere plekken die op je huid verschijnen als gevolg van hormonale veranderingen. Melasma manifesteert zich in de buurt van de mond en maag en komt vaak voor bij vrouwen die zwanger of in de overgang zijn. Andere oorzaken van Melasma zijn anticonceptiepillen en stress. Hoewel vrouwen vaker last hebben van melasma, komt het ook bij mannen voor. Hoewel melasma en zonnevlekken lastig van elkaar te onderscheiden zijn, kun je melasma herkennen aan het feit dat de donkere vlek vaak symmetrisch gevormd is.

POST INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE

PIH is de meest voorkomende vorm van hyperpigmentatie. PIH verwijst naar de donkere vlekken die verschijnen na een verwonding of ontsteking zoals acne of het uitknijpen van een mee-eter. De verkleuring is het gevolg van de reactie van de huid op een ontsteking en het kan vaak weken duren voordat deze is genezen. PIH komt meestal voor in de vorm van platte, donkere vlekken en kan in kleur variëren, afhankelijk van de huidskleur. Hoewel PIH meestal binnen een paar weken geneest, kunnen de vlekken langer aanhouden bij mensen met een donkere huidskleur. Nu je wat meer weet over hyperpigmentatie en hun oorzaken, kunnen we gaan kijken naar enkele ingrediënten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze donkere vlekken behandelen. Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze ingrediënten krachtig zijn en met beleid moeten worden toegepast. Mocht je twijfelen dan is het raadzaam om een deskundige of een dermatoloog in te schakelen.

PIGMENTVLEKKEN VERWIJDEREN

WAAR IS RETINOL GOED VOOR?

Retinols en Retinoïden, beide een vorm van vitamine a, kunnen de snelheid van de huidcelvernieuwing verhogen. Dit betekent dat dit ingrediënt in staat is om de dode huidcellen chemisch te exfoliëren om de nieuwe huidcellen naar de oppervlakte te laten komen. Een van de vele voordelen van Retinol is het vermogen om alle soorten hyperpigmentatie te vervagen bij consequent gebruik.

VITAMINE C TEGEN PIGMENTVLEKKEN

Vitamine C is een in water oplosbaar antioxidant die overvloedig aanwezig is in de opperhuid tijdens onze jeugd, maar in hoeveelheid afneemt naarmate we ouder worden als gevolg van blootstelling aan verontreinigende stoffen, gifstoffen en felle zon. Dit ingrediënt heeft het vermogen om fijne lijntjes te vervagen en wordt zeer geprezen om zijn huid verhelderende eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig gebruik van vitamine C in combinatie met zonbescherming kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen.


Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.