Wat moet je doen tegen puistjes - Vicius Europe

Wat moet je doen tegen puistjes

Acne Vulgaris, beter bekend als hormonale acne is volgens statistieken de meest voorkomende klacht die patiënten melden in de spreekkamer van een dermatoloog. Naar schatting heeft 10% van de wereldbevolking er last van en het is dan ook geen wonder dat er elk jaar nieuwe strategieën worden ontwikkeld voor zowel de behandeling als de preventie hiervan. Ben jij op de hoogte van de meest recente tips en methoden? Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.


HOE VOORKOM JE PUISTJES

Acne, beter voorkomen dan genezen toch? Of je nu bijna geen tot matige acne hebt, dit zijn de manieren huidbeschadiging door acne te voorkomen.


GEZICHT SCRUBBEN

Acne ontstaat door een combinatie van de volgende factoren: opgehoopte oppervlakkige huidcellen en talg die de poriën verstoppen, ontsteking, en bacteriële overgroei. De laatste twee daarentegen ontstaan vooral door de verergering van de eerste. Het zou dus het meest effectief zijn om huidresten te verwijderen, en er is geen betere manier om dat te doen dan de huid regelmatig te peelen. 


Kies hiervoor voor een 100% chemische peeling met AHA en/of BHA zuren en gebruik deze één of twee keer per week, afhankelijk van jouw huidtype. Mechanische peelings veroorzaken niet alleen micro-injuries op de gezichtshuid, wat ontstekingen in de hand werkt, maar verspreiden ook moeiteloos bacteriën naar andere zones. Gebruik die dus niet.


GEZICHT REINIGEN

Nee, je gezicht reinigen houdt niet op bij twee keer per dag (en na het sporten) wassen (hoewel het een heel goed begin is). Als je worstelt met acne, doet elk ogenschijnlijk klein detail er toe. 


Om te beginnen: verschoon je kussensloop elke dag. Als we slapen verliezen we namelijk tientallen dode huidcellen en die belanden op ons kussensloop; waarom zou je er de volgende nacht op slapen? 


Draag ook niet steeds hetzelfde gezichtsmasker en pluk niet aan de puistjes - dat bevordert alleen maar de verspreiding van bacteriën. 


Tenslotte, breng geen comedogene ingrediënten aan op de aangetaste zones en beperk het aantal aangebrachte producten tot een minimum. Dit zal de vorming van nieuwe comedonen (mee-eters / puistjes) aanzienlijk beperken. Om zeker te zijn van de ingrediënten, kun je sites als cosdna.com of incidecoder.com gebruiken.


WEES VOORZICHTIG MET MAKE-UP

Het beperken tot een minimum geldt ook voor make-up. Als je acne hebt, staat minder aanbrengen gelijk aan een gezondere huid. De belangrijkste factor die bijdraagt aan deze aandoening zijn verstopte talgklieren en dit wil je bij voorkeur vermijden. Als je toch make-up wilt dragen op de door acne aangetaste huid, kies dan voor lichtere, niet-comedogene formules. 


Houd verder zowel je make-up tools en je gezicht zo schoon mogelijk om de bacteriële overgroei niet te stimuleren. Verwijder altijd eventuele make-up voordat je gaat slapen en investeer in een goede make-up remover die je gebruikt voorafgaand aan de gezichtsreiniging.


ACNE EN VOEDING

Meer en meer onderzoek bevestigt dat huidziekten verband houden met iemands levensstijl en verergeren wanneer je bijvoorbeeld zware stress ervaart of ongewoon vermoeid bent. Eerlijk is eerlijk, van een gezellig weekend met een aantal wijntjes zie je het resultaat wel in de spiegel op maandagochtend. Ook een aantal dagen ongezond eten doet je huid over het algemeen weinig goed.


Zorg daarom gewoon voor jezelf. Rook niet, want dat verhoogt de talgproductie en vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, want die werken ontstekingsbevorderend. Doe aan lichaamsbeweging en slaap goed, zodat de huid alle voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft. Het zal je huid meer dan goed doen.


TIPS TEGEN ACNE

Als voorkomen niet meer kan, hoe kunnen we acne dan effectief behandelen? Ook daarvoor hebben we een aantal nuttige tips voor je.


WELKE ACNE

De meest effectieve manier om acne te behandelen hangt sterk af van het type acne, of het comedonaal of ontstekingsremmend is. 


HORMONALE PUISTJES

Hormonale acne (ook wel bekend als Acnecomedonica) omvat de soorten met mee-eters en witte puistjes. Aangezien beide bestaan uit opgehoopte talg, dode huidcellen en melanine, is de beste methode om ze te behandelen het regelmatig gebruik van keratolytische producten die celvernieuwing stimuleren. 


Deze vernietigen de verbindingen tussen de opgehoopte huidresten en helpen zo de comedonen succesvol te verwijderen. Gebruik daarnaast AHA- en BHA-zuren, azelaïnezuur (dat ook een antibacteriële werking heeft) of retinoïden (geneesmiddelen die zijn afgeleid van Vitamine A). De meest krachtige retinoïden zijn overigens alleen op recept verkrijgbaar.


CYSTISCHE ACNE

Cystische acne is meestal ernstiger. Het omvat papels of typische pus-gevulde puistjes en dieper gelegen laesies zoals cysten. Daarom is een behandeling nodig die gericht is op een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. 


RETINOL TEGEN ACNE

Bij lichte cystische kan een plaatselijk antibioticum of benzoylperoxide worden aanbevolen, terwijl bij matige tot ernstige klachten orale antibiotica of orale retinoïden de oplossing kunnen zijn. 


ACNE BEHANDELING DERMATOLOOG

Kom je met behulp van bovenstaande tips toch niet van je acne af dan kunnen we je enkel nog adviseren om je te wenden tot een dermatoloog. Zij kunnen op basis van jouw huid een behandelplan op maat voor je uitschrijven.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.