Bamboe wattenschijfjes - Vicius Europe

Bamboe wattenschijfjes

Is bamboe duurzaam?

Kijk eens goed naar je huidverzorging routine - hoeveel wattenschijfjes heb je vandaag al gebruikt en in de prullenbak gegooid? Weet je het niet meer? De gemiddelde vrouw gooit elk jaar ongeveer 1.300 wattenschijfjes weg. Hier moeten we iets aan doen, omdat het simpelweg niet goed is voor het milieu. Gelukkig bestaat er een alternatief dat beter is voor zowel jouw huid als het milieu: bamboevezel. Ik geef je vijf voordelen van bamboe ten opzichte van katoen.

5 Voordelen van bamboe

1. Bamboe vereist minder water om te worden geproduceerd

Wist je dat de relatieve hoeveelheid water die nodig is om één kilogram katoen te produceren (bijvoorbeeld je gebruikelijke katoenen shirtjes) gelijk is aan de hoeveelheid water die een persoon in drie jaar zou drinken?


Stel je dan eens voor hoeveel water gebruikt wordt voor een voorraad wattenschijfjes die je ieder jaar weggooit. In onz ogen is er sprake van verspilling als er andere en betere alternatieven voorhanden zijn, wat in dit geval zo is. Bamboevezel vereist slechts een derde van de hoeveelheid water die katoen verbruikt, waardoor er minder water wordt afgevoerd uit het natuurlijke ecosysteem.

2. Bamboe heeft geen chemicaliën nodig om te groeien

Bamboe is een veerkrachtige en sterke plant omdat het zelfs in de meest ongunstige omstandigheden explosief kan groeien. Het is ook anti-microbieel en beschermt zichzelf dus tegen ongewenste schadelijke infecties. Hierdoor heeft het praktisch geen landbouwchemicaliën nodig om te worden verbouwd. Landbouwchemicalien bestaan o.a. uit meststoffen, plant-groeihormonen en de (terechte) gevreesde gewasbeschermingsmiddelen / pesticiden.


Van deze laatste is bekend dat ze de kwaliteit van de bodem en andere omliggende ecosystemen onbedwongen vervuilen en uitputten. Daarnaast zijn ze ze niet alleen giftig zijn voor planten, maar ook voor dieren. Het is dus ontzettend zonde dat het vaak wordt gebruikt om katoen te verbouwen.

3. Bamboe is economisch

Bamboe is een zelfherstellende plant en hoeft niet elk jaar opnieuw te worden geplant om te produceren.


Tegelijkertijd levert het ongeveer tien keer meer gewassen op dan exact dezelfde oppervlakte katoen. Ook heeft bamboe een zeer korte groeicyclus. Kort samengevat is bamboe dus zowel beter voor het milieu als efficiënter en dus op lange termijn voordeliger.

4. Bamboe absorbeert beter

Als een pad meer absorberend is, is de vergelijking eenvoudig. Meer van het reinigingsproduct blijft over (je gebruikt dus minder), wat resulteert in minder afval, minder kosten en dus een kostenbesparing.


Andersom werkt dit uiteraard ook. Doordat het beter absorbeert, reinig de pad efficiënter. Je hebt dus minder pads nodig, minder afval of minder was bij het gebruik van wasbare schijfjes. Win-win.

5. Bamboe is beter voor je huid

Uit onderzoek blijkt dat de dwarsdoorsnede van de bamboevezel bedekt is met kleine microgaatjes. Dit zorgt niet alleen voor een goede absorberende werking, ook ademt bamboe hierdoor beter en is het daardoor zachter voor de huid. 

Waar wattenschijfjes allergeen kunnen zijn en erytheem & jeuk kunnen veroorzaken, zijn bamboe pads hypo-allergeen en verzachten ze de huid in plaats van deze te irriteren. Deze hypo-allergene eigenschappen helpen met name mensen met een gevoelige huid die snel geïrriteerd raakt. 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.