Wat doet kurkuma? - Vicius Europe

Wat doet kurkuma?

Wat doet kurkuma voor je gezondheid?

Kurkuma, dit kleurrijke en aromatische specerij krijgt altijd veel belangstelling vanuit zowel de culinaire als de medische wereld. Dit is niet voor niets, want kurkuma staat al decennia lang bekend om de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen. Daarom wordt hier veel onderzoek naar gedaan en weten we steeds beter hoe dit precies werkt en waarom kurkuma zo goed is voor je. 

Wat doet curcumine?

Kurkuma is een rijke bron van curcumine (diferuloylmethaan), waarvan bevestigd is dat deze verantwoordelijk is voor de meeste gezondheidsvoordelen van kurkuma. Curcumine heeft onder andere de volgende eigenschappen:

 

 • Antioxiderend
  Bescherming tegen schadelijke stoffen (vrije radicalen)
 • Ontstekingsremmend
  Vermindert effecten van ontstekingen
 • Antimicrobieel
  Geneesmiddel voor infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels
 • Antineoplastisch
  Gaat vorming van kankergezwellen tegen

Oxidatieve stress

Het lichaam is in balans wanneer het aantal antioxidanten en het aantal vrije radicalen in evenwicht zijn. Vrije radicalen heb je nodig om bijvoorbeeld bacteriën en virussen te bestrijden. Wanneer de vrije radicalen de overhand krijgen, kan dit leiden tot beschadiging van gezonde cellen.


Onderzoek toont daarnaast aan dat curcumine de activiteit van verschillende stoffen die betrokken zijn bij het verminderen van oxidatieve stress, aanzienlijk verbetert en de aanwezigheid van andere antioxidanten in het lichaam verhoogt. Ook reguleert curcumine belangrijke ontstekingsbevorderende enzymen zoals leukotriënen en prostaglandinen. Gebeurt dit niet, dan kunnen prostaglandinen pijn en koorts veroorzaken. Leukotriënen dragen bij aan aandoeningen zoals astma, artritis en allergische reacties.

Natuurlijke ontstekingsremmer

Tot slot vermindert curcumine ontstekingen op andere manieren. Cucumine remt een van de belangrijkste pro-inflammatoire chemische routes die NF-KB wordt genoemd. NF-KB is een eiwitcomplex en onderdeel van een van de vele chemische processen die zich in het lichaam afspelen. Dit eiwitcomplex is onder andere verantwoordelijk voor celbescherming en cytokineproductie. Beschadigde cytokinen worden onder andere in verband gebracht met auto-immuunziekten, welke zich weer kunnen ontwikkelen tot tumoren.

Kurkuma als medicijn

Om de bovengenoemde redenen heeft kurkuma zoveel toepassingen gevonden bij de behandeling van verschillende ziekten, vooral bij de inflammatoire aandoeningen waarbij ontsteking de basis vormt voor de symptomen die ontwikkeld worden. Kurkuma verbetert de insulinegevoeligheid, waardoor het ingezet kan worden bij de behandeling van diabetes 2. Daarnaast verlaagt kurkuma het C-reactief proteïne, wat kan bijdragen aan het voorkomen of verminderen van hart- en vaatziekten.


Tot slot heeft kurkuma veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van artritis, oogaandoeningen waarbij de oorzaak niet exact bekend is, nieraandoeningen, angst en depressie en wordt het zelfs bestudeerd als een mogelijke therapie voor de ziekte van Alzheimer.
Hoewel kurkuma veelvuldig ingezet kan worden wanneer er sprake is van klachten, kan het ook veel betekenen voor gezonde mensen. Kurkuma verbetert zichtbaar de prestaties en het herstel na het sporten, omdat het ontstekingen en spierpijn vermindert.

Kurkuma op de huid

Los van de medische voordelen is kurkuma ook voor je huid onmisbaar. De meeste huidaandoeningen zijn het gevolg van een ontsteking. Dit is dan ook de reden dat kurkuma effectief verlichting biedt voor een scala aan huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczeem, acne vulgaris, alopecia, dermatitis en vitiligo.


Ook de krachtige antioxiderende eigenschappen van curcumine mogen we niet vergeten. Onderzoek wijst uit dat het veranderingen in de huidstructuur aanzienlijk vermindert. Ook rimpels, fijne lijntjes, hyperpigmentatie vlekken en een droge huid verbeteren dankzij de curcumine uit kurkuma. Of de eerste tekenen van huidveroudering al zichtbaar zijn of niet, kurkuma zeker een handje met het uitstellen en het verminderen van het verouderingsproces.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.