Is groene thee goed voor je huid? - Vicius Europe

Is groene thee goed voor je huid?

Groene thee heeft een vlekkeloos imago wanneer het aankomt op gezondheid. Meer dan 4000 jaar geleden werd groene thee ontdekt in Zuidoost-Azië en inmiddels is dit wonderdrankje niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving. Poeder, zakjes, kruiden, pillen, maskers; voor ieder wat wils en in alle denkbare uitvoeringen te bestellen. Maar wat maakt groene thee speciaal en waarom is het zo goed voor je?

Wat is groene thee?

Alle groene thee is afkomstig van de plantensoort Camellia sinensis. De kracht van groene thee gaat schuil in een unieke chemische formule, waarbij we drie hoofdtypen polyfenolen kunnen onderscheiden: flavonoïden, stilbenen en lignanen. Polyfenolen zijn antioxidanten die je uit planten (voeding) haalt. Kurkuma, broccoli en citrusvruchten zijn voorbeelden van voeding met veel polyfenolische stoffen.

Groene thee extract

Groene thee bestaat grotendeels uit flavonoïden, welke worden geassocieerd met de meest krachtige therapeutische effecten voor het lichaam. Houd er rekening mee dat je op de ingrediëntenlijst van huidverzorgingsproducten waarschijnlijk nooit een opsomming zult vinden van al deze heilzame stoffen van groene thee. De ingrediënten zijn teruggebracht naar de allesomvattende term: groene thee extract. Groene thee extract is samengesteld uit al het goede dat groene thee te bieden heeft in een ideale, geconcentreerde vorm. Zo haal je het maximale uit een cosmetisch product verrijkt met groene thee-extract.

Wat doet groene thee?

De flavonoïden waaruit groene thee bestaat, bevatten onder andere EGCC. Dit is een zeer krachtig antioxidant die de oxidatieve schade neutraliseert die vrije radicalen aan de huid toebrengen. Aan de meest schadelijke bron van deze vrije radicalen stellen we ons dagelijks bloot, dit is namelijk UV-straling. Dermatologen waarschuwen niet voor niets voor de gevolgen van een onbeschermde huid.


Volgens onderzoek werkt groene thee op drie verschillende manieren als een zonnebrandcrème:

  • Het vermindert de hoeveelheid straling die de opperhuid binnendringen
  • Het is een krachtig antioxidant en vermindert de gevolgen van oxidatieve stress van DNA schade op de huidcellen
  • Het vermindert ontstekingen en overmatige celdeling, wat kan leiden tot een gezwel of een tumor


De positieve effecten van groene thee extract op de huid houden niet op bij de buitengewone antioxiderende werking. Ook verhoogt groene thee extract het vochtgehalte van de huid waardoor de huid soepeler blijft en verbetert het microreliëf van de huid. Hierdoor wordt de huid minder vatbaar voor voortijdige- of overmatige tekenen van huidveroudering.

Effecten van groene thee

Goed nieuws voor fervente groene-thee drinkers: de positieve effecten van het gebruik van groene thee extract in huidverzorgingsproducten worden versterkt door van binnenuit te handelen. Regelmatig een mok met groene thee drinken draagt dus bij aan een mooie, soepele huid.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.