Wat te doen tegen een droge huid? - Vicius Europe

Wat te doen tegen een droge huid?

Hoe ontstaat een droge huid en wat kun je ertegen doen? Een droge huid veroorzaakt irritatie en ongemak. Gelukkig kun je een droge verminderen of voorkomen met de juiste behandeling. Met de juiste verzorging is jouw huid in no-time weer soepel en gehydrateerd.

Een droge huid is de reden voor 40% van de bezoeken aan een dermatoloog. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kampen geregeld met een droge huid. Maar wat veroorzaakt een droge huid en hoe behandelen we dit effectief? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat is hydrateren van de huid?

De huid beschermt zichzelf op natuurlijke wijze tegen het verlies van vocht. Vocht speelt een cruciale rol in deze functie van de huid. De meeste vochtvasthoudende mechanismen bevinden zich helemaal bovenaan in de epidermis (onze buitenste huidlaag). Onze talgklieren zorgen voor afscheiding van talg. Deze talg functioneert op zijn beurt als natuurlijke vochtinbrengende factor en vormt een barrière om actieve transpiratie te beperken en zo vochtverlies van de huid tegen te gaan.

Talg lost niet op in water maar duwt het vocht naar diepere huidlagen, terwijl de opperhuid zorgt voor een massieve, natuurlijke cocon. Daarnaast breekt talg - als natuurlijke vochtinbrenger - voortdurend huideigen eiwit af tot melkzuur, suikers en aminozuren. Deze stoffen binden zich heel gemakkelijk aan watermoleculen.

Wat veroorzaakt een droge huid?

Wanneer je een soepele en gehydrateerde huid hebt, werkt bovenstaand mechanisme als een geoliede machine. Een droge huid treedt op wanneer dit mechanisme uit balans raakt. De huid verliest haar beschermende schild, omdat de natuurlijke lipiden (vetten die zorgen dat je huid vocht vasthoudt) uitgeput raken. De talgproductie wordt minder waardoor de natuurlijke vochtinbrengende factor lager wordt. Als gevolg hiervan kan vocht vrijer verdampen aan het huidoppervlak. Dit proces veroorzaakt ongemak, een ruwe textuur, meer rimpels, dofheid en verhoogde prikkelbaarheid van de huid.

De mate van ernst van een droge huid verschilt per persoon, omdat de gevolgen van de disbalans in dit mechanisme voor iedereen anders zijn. Dit begint met symptomen als een licht uitgedroogde huid die strak, ruw en minder elastisch is - tot extreme gevallen van een droge huid met kloven, schilfers en frequente jeuk.

Droge huid verzorgen

Hoewel je jouw huidtype niet kunt veranderen, bestaat er gelukkig een remedie tegen de vervelende en problematische symptomen van een droge huid. Hierbij is het belangrijk dat zowel de beschadigde huidbarrière wordt hersteld van buitenaf en de hydraterende functie van binnenuit worden ondersteund.

Om de huidbarrière te versterken willen we de natuurlijke lipiden aanvullen. In dit geval zijn ceramiden, vetzuren en andere huidvriendelijke vetten ideaal. Ze versterken de beschermende barrière, zorgen ervoor dat het water in de huidlagen blijft en beschermen irriterende stoffen uit de omgeving die het ongemak kunnen verergeren en jeuk kunnen veroorzaken.

Daarnaast is het cruciaal om de huid te voorzien van effectieve waterbindende ingrediënten, waaronder hyaluronzuur, glycerine, ureum, suikers en aminozuren die de natuurlijke vochtinbrenger helpen de huid te hydrateren.

Om dit proces maximaal te ondersteunen is het essentieel om elke dag voldoende water te drinken en zo de huid van binnenuit de hydrateren. Wanneer deze drie methoden worden gecombineerd resulteert dit in een gladde, zachte huid zonder ongemak en een trekkend gevoel.

 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.