Wat is een gecombineerde huid - Vicius Europe

Wat is een gecombineerde huid

Een gecombineerde huid, zoals de naam al doet vermoeden, combineert de kenmerken van twee andere huidtypes; een droge huid en een vette huid. Vanwege de niet-homogene aard kan de verzorging van dit huidtype erg lastig zijn. Hieronder neem ik de oorzaken onder de loep en deel ik mijn beste tips voor de verzorging.

Als we spreken over een gecombineerde huid, is het onmogelijk om de t-zone niet te noemen. Het is een min of meer T-vormig gebied van de huid van het gezicht dat het voorhoofd, de neus en de kin omvat en wordt gekenmerkt door een verhoogde talgproductie.

Bij de een is de T breder dan bij de ander, dit hangt af van de unieke verdeling van iemands talg- en zweetklieren. Omdat in de T-zone meer klieren zitten, heeft dit deel van het gezicht de kenmerken van een vette huid zoals vergrote poriën, glanzende huid, mee-eters en gemakkelijk gevormde onzuiverheden.

Daarentegen heeft de rest van de huid van het gezicht (meestal de wangen) de kenmerken van een normale of droge huid vanwege de schaarsere verdeling van de klieren. In het laatste geval ervaar je ongemak in deze gebieden vanwege de begeleidende beschadigde lipidenmantel van de huid, die zorgt voor een natuurlijke bescherming van de huid. 

Kenmerken van een gecombineerde huid:

 

  • Het vette gedeelte van de huid omvat de T-zone; het voorhoofd, de neus en de kin. Het normale/droge deel bestaat meestal uit de wangen
  • Het vette deel wordt geassocieerd met overmatige talgproductie en is daarom glanzend en vatbaarder voor vergrote poriën, onzuiverheden, bultjes, mee-eters en allerlei soorten acne
  • Het normale/droge deel is ofwel niet problematisch (indien normaal) of heeft de typische kenmerken van een droge huid zoals onvoldoende talg, een grotere neiging tot beschadiging en irritatie, ongemak, trekkerig gevoel en roodheid. Hier komen acne en andere onzuiverheden meestal niet voor en zijn de poriën niet zo zichtbaar
  • Zowel het vette deel als het normale/droge deel moeten gelijktijdig naast elkaar bestaan ​​in verschillende delen van het gezicht; als het gezicht soms helemaal vettig of soms helemaal droog is (bijvoorbeeld bij hormonale onbalans), is het geen gemengde huid.

Verzorging gecombineerde huid

Er zijn meer manieren om een gecombineerde huid te behandelen. Los van de gewenste skincare routine, kun je bepaalde stappen beter niet overslaan. 

Het is belangrijk om de huid twee keer per dag te reinigen. Reinig het gezicht in de ochtend, in de avond en na direct na het sporten. Reinig je huid niet vaker dan drie keer per dag, je huid reageert hierop door overmatig veel talg te produceren waardoor de vettigheid van de T-zone versterkt. 

Gebruik een zachte reiniger in plaats van een harde - het laatste type kan bijdragen aan het vergroten van de onbalans van de talgproductie. Controleer daarnaast je de reinigingsproducten niet-comedogeen zijn, dit betekent dat ze de poriën niet verstoppen.

Scrub de huid een tot twee keer per week met een zuiverende scrub. Dit voorkomt de vorming van verstopte poriën en onzuiverheden, evenals de ophoping van dode huidcellen die de huid een doffe, grijze uitstraling geven. Lees hier hoe je je huid goed kunt scrubben.

Zoek een balans tussen het gebruik van producten die een vette huid en onzuiverheden tegen gaan - en producten die de huid hydrateren.

Vaak wordt een gecombineerde huid niet goed gehydrateerd en worden er veel agressieve reinigingsproducten gebruikt om de vette T-zone te verminderen. Dit leidt tot een ontregeling van de natuurlijke talgproductie en zal de conditie van de huid alleen maar verergeren.

Hydrateren gemengde huid

Naast de bovenstaande tips kun je het volgende proberen om een gecombineerde huid gehydrateerd te houden; 

 

  • Gebruik een vochtinbrengende crème die niet te licht is voor het droge deel van het gezicht als niet te zwaar voor het vette deel van het gezicht.
  • Probeer de T-zone en de rest van het gezicht op twee verschillende manieren te hydrateren. Gebruik bijvoorbeeld een lichtgewicht crème op de T-zone en een rijkere crème plus een extra hydraterend serum op de wangen. 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.