Rimpels voorkomen? Vicius legt je uit hoe. Voorkom ook rimpels - Vicius Europe

Rimpels voorkomen? Vicius legt je uit hoe. Voorkom ook rimpels

Fronsrimpels, lachrimpels, kraaienpootjes, er komt een moment dat we er allemaal aan moeten geloven. Waar de gemiddelde puber zich nog druk maakt over een paar puistjes, worden deze zorgen al gauw vervangen door de eerste fijne lijntjes. Hartstikke charmant natuurlijk, maar stiekem dromen we allemaal van een stralende, gezonde huid. Gelukkig is het nooit te laat om in te grijpen en je huidverzorging hierop aan te passen.

Huidveroudering – waarom wordt de huid minder strak? 

Voordat we ingaan op rimpels verminderen is het van belang om eerst even te kijken naar rimpels zelf. Rimpels zijn nog altijd een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. Rimpels komen vooral voor op de huid die is blootgesteld aan de zon. Rimpels op het voorhoofd, rimpels onder de ogen, rimpels rondom de mond - de meeste rimpels ontstaan in het gezicht. Laat dit nou net een lichaamsdeel zijn die veelvuldig wordt blootgesteld aan de zon. Ook de hals, decolleté en de armen moeten er op den duur aan geloven. De billen daarentegen zijn over het algemeen redelijk rimpelvrij.


Naast veelvuldige blootstelling aan de zon spelen er meer factoren mee. Zo heeft de een meer aanleg voor rimpels dan de ander en ook de huidstructuur- en textuur dragen bij aan de hoeveelheid rimpels die je krijgt. Daarnaast moeten we rekening houden met schadelijke - en chemische stoffen en tot slot speelt je levensstijl een rol. Van roken is natuurlijk al lang bekend dat dit rimpels veroorzaakt en dat bestaande lijntjes hier erger van worden. Maar ook alcohol, suiker en stress kunnen boosdoeners zijn.

Je kunt rimpels beter voorkomen dan genezen

Omdat we er toch geen genoeg van kunnen krijgen (en lezen altijd makkelijker is dan uitvoeren) hieronder nog 1 keer de boosdoeners en hoeveel invloed zij (bij benadering) uitoefenen.

1 2 3 4 5 6
Zonlicht Roken Snelle suikers Alcohol Slaaptekort Stress

Zonlicht

Zonlicht is de nummer 1 oorzaak voor rimpels, simpelweg omdat de UV-straling je huid beschadigt. Wanneer je te lang (en onbeschermd) in de felle zon zit dan verbrand je en is de huidbeschadiging duidelijk zichtbaar. Maar pas op, UV-straling is er het hele jaar en wordt niet tegengehouden door een dik pak wolken. Deze straling kan het DNA van je huid beschadigen en de gevolgen van deze straling werken door wanneer de zon al lang onder is. Ook beschadigt UV-straling het collageen. Dit merk je niet direct, maar dit uit zich in een droge huid, fijne lijntjes en rimpels. 

Roken

Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor je gezondheid, maar waarom krijg je rimpels van roken? Rimpels die ontstaan door roken hebben twee oorzaken. Dankzij de nicotine in sigaretten vernauwen de bloedvaatjes en ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed. Dit verklaart de grauwe huid die kenmerkend is voor rokers. Daarnaast zorgt de sigarettenrook voor een toename van cellen die collageen en elastine afbreken, die ervoor zorgen dat de huid sterk en soepel blijft. 

Slaaptekort

Nog een boosdoener als het op collageen aankomt, is slaaptekort. Tijdens je slaap maakt je huid collageen aan, waardoor je dus minder snel rimpels krijgt. Daarnaast worden beschadigde cellen hersteld, wat huidveroudering tegen gaat. Ook droogt je huid uit van weinig slaap, omdat je lichaam onvoldoende tijd krijgt om je vochtbalans te herstellen.

Stress

Stress mag absoluut niet ontbreken als veroorzaker van rimpels. Wanneer je lichaam stress ervaart, stopt de celdeling eerder. Deze celdeling zorgt er juist voor dat je huid vernieuwt, waardoor deze er jonger uit ziet. Daarnaast zorgt stress voor de aanmaak het het hormoon cortisol. Cortisol tast het collageen in je huid aan, waardoor je eerder rimpels krijgt.

Alcohol en snelle suikers

Feit; alcohol onttrekt vocht uit je lichaam. Niet alleen is dit de oorzaak van die venijnige kater, ook je huid heeft het hier zwaar mee. Wanneer je huid niet (voldoende) gehydrateerd is leidt dit tot vervroegde huidveroudering. Niet alleen alcohol maar ook zout voedsel onttrekt vocht uit de huid. Aangezien de gemiddelde borrel niet wordt genuttigd zonder de nodige versnaperingen, gaat dit effect vaak dubbelop. 


Pas ook op met snelle suikers. Dit zijn niet alleen de stiekeme dikmakers, ook kan je lichaam een overvloed aan suikers niet volledig omzetten in brandstof. Om de suikers toch af te voeren, hechten deze aan het collageen in je huid. In combinatie met je immuuncellen verslechtert dit de bloedcirculatie in je huid. Het resultaat? Een lelijke huid.

5 Tips om rimpels te voorkomen

  1. Ontspan! Het lichaam verwerkt positieve- en negatieve stress op dezelfde manier, waardoor iedere stressvolle gebeurtenis zijn sporen achterlaat op de huid.
  2. Hydrateer je huid en drink voldoende water.
  3. Gebruik een dagcrème met spf.
  4. Slaap op je rug. Hoe minder contact met je kussen, hoe kleiner de kans op rimpels.
  5. Draag vaker een zonnebril, dit beschermt de kwetsbare huid rondom je ogen en voorkomt dat je met je ogen gaat knijpen.


Interessante artikelen

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.