Uit welke lagen bestaat de huid?
De huid is geen homogene structuur - ze vervult tenslotte zoveel belangrijke functies. De huid fungeert als beschermende barrière van het lichaam, geeft sensatie, regelt je temperatuur en nog veel meer. De huid bestaat uit drie grotere lagen: de epidermis, de dermis en het onderhuidse vet, die elk een andere rol spelen en in nog kleinere compartimenten kunnen worden verdeeld. Hoe zien ze eruit en wat doen ze? En hoe kun je ze het beste verzorgen? In dit artikel leer je de lagen van je huid kennen.
De opperhuid
De architectuur van de opperhuid illustreert perfect het proces van huidcelvernieuwing: het creëren van nieuwe huidcellen en het vervangen van de oude. In de binnenste basale laag zijn de jongste cellen te vinden. Die werken hun weg omhoog naar een huidlaag dichter aan het huidoppervlak (het stratum spinosum). Vanuit daar gaan ze via het stratum granulosum en de stratum corneum richting de opperhuid. Vanaf het stratum spinosum noemen we de cellen 'keratinocyten' omdat ze gevuld zijn met keratine en met elke laag platter worden. Aan het einde van hun bestaan verharen ze gewoon tijdens een natuurlijk exfoliatieproces.
Functies van de epidermis
- De epidermis is grotendeels verantwoordelijk voor de bescherming van de huid, omdat de keratinocyten zeer dicht opeengepakt, en rijk aan lipiden zijn. Lipiden zijn vetten die zorgen dat je huid vocht vasthoudt.
- De epidermis bevat immuuncellen die ongewenste ziekteverwekkers afweren.
- De epidermis bepaalt de huidskleur.
- Kortom; de epidermis heeft een belangrijke barrièrefunctie en is verantwoordelijk voor het evenwicht van de huid.
Huidverzorging
- Versterk de beschermende barrière van de huid. Wanneer je een onrustige huid hebt is het microbioom vaak uit balans. Gebruik dan gezichtsverzorging met prebiotica.
- Scrub regelmatig, één of twee keer per week. Overmatige ophoping van huidcellen bovenop de opperhuid zal de huid een dof uiterlijk geven en de poriën verstoppen en leiden tot de vorming van een ongelijkmatige textuur en puistjes. Ook stimuleert exfoliatie de celvernieuwing van de huid en helpt het bij hyperpigmentatie.
Dermis
De dermis is de tweede huidlaag en bestaat voor 70% uit collageen. In de bovenste laag, de papillaire dermis, is het losser verpakt. In de onderste reticulaire dermis is het collageen dichter. Voornamelijk in deze laag worden collageenbundels vergezeld door de elastische vezels. Daartussen bevindt zich een zogenaamde extracellulaire matrix die zorgt voor een soepele beweging van vloeistoffen, moleculen en ontstekingscellen.
Ook bevat de dermis veel bloedvaten en zenuwen, evenals een overvloed aan andere structuren, zoals zweetklieren, talgklieren en haarzakjes.
Functie van de huid
- De dermis is praktisch in zijn eentje verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid vanwege het collageen- en elastine gehalte.
- Het is ook de belangrijkste voedingsstof leverancier van de huid, omdat het de meeste bloedvaten bevat (in tegenstelling tot de epidermis, die helemaal geen bloedvaten heeft).
- De bloedvaten spelen een rol bij het regelen van de temperatuur
- De zenuwen zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van de sensorische signalen verder naar het centrale zenuwstelsel.
Hoe de dermis te verzorgen?
- Aangezien de dermis verantwoordelijk is voor de distributie van voedingsstoffen is het belangrijk om hydraterende ingrediënten en antioxidanten te gebruiken.
- Verrijk je verzorgingsroutine met ingrediënten die de collageen-productie stimuleren, zoals vitamine C of collageenpoeder.
Onderhuids vet
Het onderhuidse vet scheidt de huid van het onderliggende bindweefsel. Het is qua dikte en functie meer afhankelijk van de communicatie met de rest van het lichaam dan van huidverzorging.
De functies van het onderhuidse vet
- Het isoleert en houdt de lichaamstemperatuur op een constant niveau.
- Omdat het vet bevat, dient het als energiebron.
- Het produceert veel biologisch actieve stoffen die tot op de dag van vandaag worden ontdekt. Als het gaat om de invloed op de rest van de huid, suggereert recent bewijs dat het de wondgenezing en de gezondheid van de haarzakjes ondersteunt en bijdraagt aan de bescherming tegen fotoveroudering.
Hoe zorg je voor het onderhuidse vet?
Leid een gezonde, evenwichtige levensstijl. Eet gezond en beweeg regelmatig.